Krakovčani

V predelu Ljubljane ob Ljubljanici leži Krakovo, kjer so živeli spretni in premožni trgovci, ki so iz Trnovskega pristana dovažali različno blago ljudem v mestu. Krakovčai niso bili sprejeti kot meščani, so se pa hoteli enačiti z njimi. Donosni trgovski posli so jim omogočili, da so se oblačili sorazmerno podobno meščanom.

Noša gospodov

Upoštevajoč Goldensteinovo upodobitev iz leta 1838 in kasnejši Kordešev opis so fantje na glavi nosili klobuk, ki je imel cilindrasto oglavje in široke krajce, okrašen pa je bil z veliko zaponko. Bela srajca je imela močno nabrane rokave. Hlače so bele usnjene- irhaste, obuti pa so bili v visoke usnjene škornje. Telovnik je bil svilen s srebrnimi okrasnimi gumbi, okoli vratu pa so si zavezali svileno ruto. Nekateri so si okoli pasu nadeli svilen pas. Povrh so si nadeli še suknjič, izdelan iz sukna, na rokavih in ob vratu okrašen s kožuhovino.

Noša dam

Ženske so bile - upoštevajoč ista vira in primerjalno gradivo - pokrite z avbami in pečami. Čelniki avb iz žaemta so bili vezeni z zlato nitjo in obšiti z belo čipko. Zdaj je bil avbi dodan širok, dolg in v pentljo zavezan svilen trak, ki je segal vse do križnega predela in še čez. Peče, obdane s čipkami, so preganile v trikot in jih zavezale na glavi tako, da so daljša vogala prekrižale na zatlju in ju zavezale na vrh glave na temenu. Nosile so bele rokavice, obrobljene s čipkami. Čez rokavice so si nadele špencer (do pasu segajoča jopa) z bogato nabranimi rokavi. Krilo je bilo široko krojeno, izdelano tudi iz potiskanega platna ali drugega blaga in obšito z zeleni svilenim trako. Obute so bile v nizke čevlje, okrašene s svileno mašno in brušenim kamnom. Čez krilo so si opasale črn svilen predpasni, obrobljen s črno čpko, okoli pasu pa so si nadele še sklepanec. Okoli vratu so nosile verižico s križcem, ovratnik pa so si zapenjale z broškami. Nekatere so nosile tudi uhane.

Šele ko se punce zavrtijo, se pokaže pravo bogastvo njihovih oblačil.

Bi oblekel-a in zaplesal-a v takšni noši tudi ti? Izpolni kontaktni obrazec in pošlji povpraševanje.