Prekmurci

Kmetje v Prekmurju so obleko, izdelano iz domačega platna, dokaj splošno nosili do konca 19. stoletja. Navezanost na tradicijo in privrženost beli ali svetlejši barvi oblačil v začetku 20. stoletja nakazuje tedanja zelo izrazita priljubljenost bluz svetlejših barv.

Noša gospodov

V 19. stoletju so moški nosili krajše in širše platnene hlače ter škornje, ki so segali do kolen. Nad srajco so oblekli telovnik, izdelan iz kupljenega blaga. Nosili so črn klobuk z ozkimi krajci. Posebnost oblačenja fantov ob naboru predstavljajo šopki, ki so jih imeli pripete na levi strani klobuka, iz katerega so jim navzdol vse tja do pasu viseli barvni trakovi. Te trakove so fantje dobili od svojih deklet. Več kot je fant dobil trakov, bolj naj bi ga imela dekleta rada.

Noša dam

Predstavljanje nekdanjega oblačenja Prekmurk je v 20. stoletju dobilo posebno obliko in se oddaljuje od njihovega oblačenja v 19. stoletju. Gre za posebno kostumsko podobo, ki so jo razvile folklorne skupine, obleko pa sestavljajo beli rokavci in široko belo krilo z dvema črnima črtama, pod njim pa močno nabrano spodnje krilo. Predpasnik, telovnik in naglavna ruta so temno ali svetlo modre, rdeče ali zelene barve. Tik pod prsmi imajo pripet šopek poljskih cvetlic, ki ga v odrski postavitvi dajo svojemu izvoljencu ob slovesu.