Primorci

Tržačanke in okoličanke so se v 2. polovici 19. stoletja v primerjavi z ostalimi Slovenkami sorazmerno bogato oblačile, kar sta jim omogočala ugodna življenjska raven in bližina Trsta. Kmalu po sredini 19. stoletja se je na Tržaškem zelo intenzivno razvijala tudi njihova »narodna noša«, ki so jo zaznamovali prefinjeni materiali, košatost, različno okrasje, nakit…

Noša gospodov

Kostume moških, ki ponazarjajo oblačenje Tržačanov, sestavljajo temno modre in črne obleke z rdečim robom. Nekateri imajo dolge hlače, telovnik in suknjič, drugi podkolenske hlače, barvne nogavice in so brez suknjiča. Nekateri imajo slamnik, okrašen s cvetjem, drugi navadne klobuke, nekateri so brez pokrival oziroma imajo kožuhovinasto pokrivalo, imenovano frkindiš.

Noša dam

Kostume deklet sestavljajo bele nogavice, ki so pri gležnju zelo nabrane, saj je veljalo, da bolj kot ima dekle nabrane nogavice, bolj je premožno. Bogastvo se je izražalo v krilu, pod katerim imajo več spodnjih kril in balerino (naguban trak, ki dekletom povečuje zadnjico). Predpasniki so svileni, različnih barv. Na levi strani predpasnika si dekleta v pentljo zavezujejo dolg svilen trak. Nosijo veliko nakita (uhane, prstane, broške…), kar drugje ni v navadi. Nekdaj so poročene žene nosile naglavno pečo, ki sta jo krasili ročno izdelana vezenina in čipka, neporočena, mlajša dekleta pa so imela lase spletene v kite. Nekaterim je čez ramena padal karpon, ovratna ruta z resicami, na prsih pa so si ob posebnih dneh dodale šopek obmorskega cvetja.

Vas zanima več informacij o nošah? Pišite nam.