Štajerci

Folklorni kostumi, v katerih v Folklorni skupini Rožmarin izvajamo plese, zapisane na Štajerskem, nam v nekaterih primerih pričajo, da so med ljudmi dokaj dolgo časa ostale priljubljene nekatere starejše krojne in oblačilne prvine, predvsem pa se je na Štajerskem zelo močno razvila podoba nekdanjega oblačenja, ki jo zaznamujejo modri predpasniki. Slednje so Štajerci res nosili, a so bili predmet vsakdanje rabe in ne pražnje.

Noša gospodov

Moški na fotografiji nosijo belo srajco in temne hlače, izdelane iz volnenega blaga, škornje, telovnik in klobuk ter predpasnik modre barve. Glede na to, da so na Štajerskem še danes močno žive pustne šege in navade, si plesalci in plesalke v svojih plesnih postavitvah nadenejo tudi pustne maske. V našem primeru se vloge spola zamenjajo, tako da si moški nadenejo žensko masko, dekleta pa moško.

Noša dam

Ženske kostume sestavljajo obleke različnih barv: zelena z rdečim trakom, modro krilo z roza životkom, belo krilo z belo bluzo ipd. Na glavi nosijo belo ruto, spredaj prekrižano in vezano zadaj, v kito pa imajo vpleten rdeč trak. Nosijo visoke škornje in rdeče nogavice.