Preteklost, sedanjost, prihodnost

Kulturno Društvo Folklorna skupina Rožmarin iz Vnajih Goric deluje že 37. leto. V vseh teh letih je pri skupini plesalo in se izmenjalo preko 350 plesalcev in plesalk. Skupina beleži številna gostovanja  doma in v tujini. Na tujem so ostali v lepem spominu nastopi v Nemčiji- Leverkusen,  Švedska -Goeteburg, Italija - Parma in Rimini, Mađarska - Budimpešta, Češka – Praga ter sodelovanje na festivalu podeželjske kulture v Kolembergu na Bavarskem... ava letu 2015 je mladinska skupina nastopala v evropskem parlamentu v Bruslju.

Doma se skupina pohvali z nastopi po celi Sloveniji na gorenjskem, prekmurju, beli krajini, dolenjskem in primorskem. Ob ustanovitvi so prva leta delovanja člani plesali v izposojenih nošah, danes pa ima skupina v lasti 8 različnih slovenskih noš - kostumov. Vse noše smo si izdelali sami z lastnim znanjem pridobljenim na seminarjih JSKD za folklorno dejavnost. Ob 30. letnici delovanja smo izdali knjigo o delovanju skupine, izdali pa smo tudi koledar z vsemi nošami s katerimi razpolagamo.

Leta 1993 se je skupina uvrstila na državno srečanje folklornih skupin v Črnomlju, leta 1995 se je otroška skupina na republiško srečanje otroških skupin v Laškem, leta 1998 in leta 2001 pa se je uvrstila na državno srečanje folklornih skupin v Beltincih.

Vsem, ki vam je všeč ljudski ples in vesela družba ter vsem, ki radi plešete, pojete in igrate na inštrument, velja povabilo, da se nam pridružite. Verjemite – luštno bo!

Rožmarinke in rožmarinci vam sporočamo, da verjamemo, da marsikatera skupina pleše bolje od nas, ampak, da plešejo rajši kot mi, tega pa ne verjamemo in ne bomo verjeli nikoli.

Predsednica folklorne skupine je Neža Mihevc, umetniški vodja obeh skupin je Edvard Zore, voditeljica pevskih vaj je Tina Puklavec Grum.